Kerdem Blog – Egy modellvilág (ungarisch)

Buchtipp: “Unser kleines Dorf”
von Dr. Schaller Ernö
kerdem Blog

Száz főt mindannyiunk ismer. Ebben a léptékben, megkülönböztethetjük őket, követhetjük a sorsukat, átélhetjük a mindennapjaikat. Száz ember, számunkra nem egy anonym tömeg. Ezek egyedi sorsok, és mint tudjuk azokkal, sokkal jobban azonosul az ember, mint puszta statisztikákkal. Az egyedi sors elve, egy zseniális művészi eszköz, mellyel az írók: Josef Nussbaumer, Andreas Exenberger és Stefan Neuner, elmagyarázzák nekünk a globális világot, egy érdekfeszítő könyv segítségével.

100 ember (50nő és 50 férfi), 2000-ben a fiktív Globo városában élnek. Globo területe 840hektár. Globo több kerületre van osztva. Ázsia kerületben 61 ember él, Afrikában 13, Európában 12, Latin Amerikában 9 és Észak Amerikában 5. Az éves reáljövedelem Globo-ban 6000 dollár fejenként. Nem igazán sok, de pont elég. Azonban itt átlagszámokról beszélünk. Észak Amerika és Afrika kerületek között az arány egy a húszhoz. Globo 50 lakósa, kevesebb, mint 2 dollárból él naponta. Globo jövedelmének több mint a fele 2 ember birtokában összpontosul.

Globo szegényebbik fele (többségben nők), a jövedelem 1százalékáról diszponál. Idézet: „ az EU szubvenciója egy tehénre magasabb, mint az egy főre jutó jövedelem Globo szegényebbik felén.” Globoban 17 ember éhezik, 11 ember viszont túlsúlyos. Tehát a lakosság több mint a negyede eltér az egészséges átlagtól.

Globo gabona tartalékai csökkennek, mára egy szobában is elférnek. A gazdag kerületekben az emberek biodízellel közlekednek (halál dízel, a gabona hiányzik az élelmezés terén) és ugyanezzel etetik az állatokat. A jómódú kerületek lakóssága az élelmiszerek egyötödét eldobja, többnyire még az eredeti csomagolásban. Globoban 30 gyermek él, ebből 20: 5 és 14 év közötti. Közülük 4 rendszeresen dolgozik, hogy eltartsa családját. A reális világban ezek a gyermekek messze vannak tőlünk, Globoban a szomszédban élnek.

20 jómódú globoi a források 80 százalékát használja fel és a szemét több mint 80 százalékát termeli, azonban ezt a szemetet globo szegényebb kerületeiben tárolja. Ha megbetegszünk, a tb-kártyánk segítségével elérhető számunkra a betegellátás, azonban globo lakósságának 40 százaléka nem rendelkezik betegbiztosítással. A legtöbb közülük, Afrika és Ázsia kerületekben él, azonban 1 észak amerikai lakós sem engedheti meg magának ezt a luxust.

A gyógyszeripar kiadásainak 95 százaléka a leggazdagabb 25 fogyasztására irányul. Amíg Európában aggódunk a nyugdíjjak miatt, addig Globo-ban összesen 20 fő számíthat ilyen jellegű ellátásra. Az emberek négyötöde öregkorában csak a megtakarításaiban, a családjában vagy segélyekben bízhat. Egy életen át tartó biztos állásra csak 12 ember számíthat. Globo három legfőbb problémája: a környezetünk állapota, az igazságos elosztás és az erőszak.

1825-ben Globo lakossága 18 fő volt. 2010-ben 112-en voltak, míg 2050-re 150-180 fő él majd itt. Krisztus születése és az 1500-as év között akkora arányban nőtt a lakósság, mint most három év alatt.

Mi magunk dönthetünk, a saját Globónk, hogy néz majd ki, ha unokáink a világra jönnek.

 

Schreibe einen Kommentar